top of page
  • Paul Hectors

Chesterfield love, restauratie video

Propeller is grotendeels ontstaan door mijn fascinatie voor vintage en antieke leren zitmeubelen. Ik heb persoonlijk een grote passie voor oude Chesterfields. De manier waarop zo’n meubel gemaakt is, is echt ambachtswerk.


Zo'n Chesterfield werd gemaakt om meerdere generaties mee te gaan.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Chesterfield een meubelstijl en geen merknaam. Er bestaat dus enorm veel verschil per producent en per meubelstuk. Vooral de oudere Chesterfield meubelen met een diepe capitonnage en handgekleurd leer hebben enorm veel karakter. Het capitonneren (techniek voor het geruit knoop patroon) is een behoorlijk tijdrovend en secuur werk. Vroeger werd dit volledig met de hand gedaan. Zo'n Chesterfield werd gemaakt om meerdere generaties mee te gaan en het werd dan ook vaak als erfstuk doorgegeven.Ik moest deze Chesterfield gewoon een nieuw leven geven.

Een aantal jaar geleden kwam ik tijdens mijn speurtocht naar antiek en vintage meubelen een wel erg mooie Chesterfield tegen uit de jaren 40/50. De bank was enorm geleefd. Het leer had hierdoor een prachtig patina gekregen, maar helaas ook enkele flinke beschadigingen. Gelukkig was de constructie en de vering nog zeer degelijk. Ik moest deze Chesterfield gewoon een nieuw leven geven. Het is een enorme klus om zo’n oud meubelstuk weer in een nette staat te krijgen en het heeft dus ook even geduurd tot we alle juiste materialen verzameld hadden. Het was de bedoeling om de bank in ere te herstellen en vooral de elementen die nog goed waren te conserveren. Samen met de hulp van stoffeerder Mat voor het stikwerk en Bertje Hectors voor enkele leder reparaties is het gelukt om de Chesterfield nieuw leven in te blazen.

Het hele proces is vastgelegd door Estíbalitz Soto en Sebastian Servenne van Visualize bvba en met de hulp van Sigrid Meulemans, Tim Luyten en assistente Paula is hier een geweldig 'behind the scenes' film van gemaakt.


Neem zeker een kijkje bij onze collega’s en goede vrienden voor hun prachtige foto en video werk.

Visualize: www.u-visualize.com/

Sigrid Meulemans: www.sigridmeulemans.com/

Tim Luyten: www.qualitymonkeys.com/
236 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Binnenkijken

bottom of page